Vertrouwen hebben….

Hoe belangrijk is het niet, juist in deze bizarre tijden, om onze kinderen vertrouwen te geven? Hoop, veerkracht, weerbaarheid, en het geloof in eigen kunnen zorgen voor een stevig zelfvertrouwen. Wat juist heel belangrijk is voor als het leven even moeilijk is. 

Of langer… gezien de huidige actualiteiten…

Ik zal eerlijk zijn; ‘vroeger’ voor het ‘nieuwe normaal,’ wilde ik mijn kinderen het liefst beschermen tegen alle onmacht die ik zelf wel eens voelde als ik het nieuws had gekeken. Het leren omgaan met teleurstellingen werd slechts geoefend door het verliezen met een spelletje, het moeten luisteren naar een ‘nee’ of het niet kunnen afspreken met een vriendje of vriendinnetje. 

Hoewel het leren omgaan met teleurstellingen een vaardigheid is die alle kinderen moeten leren, voor ‘als je later groot bent,’ kwam dat moment ineens in enorme versnelling op ze af. Nee, onze kinderen zijn niet ineens groot geworden, maar door alle actualiteiten worden ze wel dagelijks geconfronteerd met het moeten toepassen van een vaardigheid die ze nog aan het ontwikkelen zijn. En waarvoor ik ze dolgraag nog jaren extra had willen beschermen.

Het voelt niet fijn als mijn kind zich afvraagt of hij nog wel jarig kan worden, omdat hij “door de corona toch geen feestje mag houden.” 

Of om in de bibliotheek te merken dat mijn jongste mij afwachtend aan blijft kijken totdat ik reageer, terwijl ik toch echt al een hele tijd glimlachend naar hem kijk, terwijl hij poppenkast speelt voor mij. 

(Oja, dat zie je nu natuurlijk niet…)

Het voelt ook niet goed als ik van leerlingen hoor dat ze zich zorgen maken, omdat er steeds vaker corona geconstateerd wordt bij leerkrachten en leerlingen die ze kennen. “Hoe lang duurt het dan voordat wij ook ziek worden?” 

Kinderen zouden zich nog helemaal geen zorgen moeten maken over de actualiteiten. Ze zouden juist alleen maar blij moeten zijn, plezier maken, zich prettig kunnen voelen bij al wat ze doen. En ja, natuurlijk kan ik mijn kinderen niet blijven beschermen en ik weet ook dat dat zeker averechts zou werken voor ‘als ze later groot zijn.’ Maar toch…

Hoe fijn zou het zijn als we onze kinderen nu het belang van vertrouwen blijven houden, kunnen leren. Dat we ze veerkracht kunnen geven, dat we ze inzichten geven in hun emoties, dat ze weten dat het goed is zoals ze zijn. Juist nu! 

Juist nu kinderen soms nog sneller boos, bang of verdrietig zijn. Vind je het gek? Hun hele wereld staat op de kop, hoe jong ze ook zijn. Alle kinderen beseffen dat er rare dingen gaande zijn. Daar kun je bang van worden, boos over zijn, verdrietig van worden…en dat mag allemaal. Emoties moeten geuit worden, juist nu. Ook dat geeft vertrouwen dat ze mogen zijn wie ze zijn. 

Dus, ja, probeer je kind vertrouwen te geven. In zichzelf, in de emoties, in de toekomst. 

Dus ja, redenen genoeg om je kind nu wat extra te laten stralen. Door even wat extra tijd met 1 kind tegelijk in te plannen, door een keertje extra het bos in te gaan, door even samen te knutselen of te kleuren. Doe waar jullie allebei blij van worden!

En kun je hierbij nog wel wat tips en trucs gebruiken? Neem dan gewoon even contact met me op. 

Er is trouwens ook nog een plekje vrij voor de Stralende Ster training die aanstaande donderdag van start gaat. Laat me dan even weten dat je interesse hebt.

Weet je welkom!

Liefs Linda