Stralende Ster training het ‘Vriendenprogramma’

“Maar dat lukt mij toch nooit!”

“Ik kan dat toch niet!”

“Nee hoor, dat durf ik echt niet!”

“Ik mag vast weer niet meedoen”

“Ik kan echt niet slapen…”

Herkenbare uitspraken? Hoor jij jouw kind ook wel eens zulke opmerkingen maken?

Wil jij dat jouw kind handvatten krijgt om om te gaan met de eigen emoties en die van anderen? Wil je dat jouw kind minder stress ervaart en leert hoe het zelf minder gaat piekeren? Wil jij dat jouw kind weerbaarder wordt en zelf oplossingen kan bedenken?

Kortom: wil jij jouw kind weer zien stralen vanuit zelfvertrouwen en veerkracht?

Dan is de Vriendentraining iets voor jouw kind! 

De Vriendentraining vergroot het zelfvertrouwen van je kind, versterkt het om kunnen gaan met verschillende emoties (emotionele veerkracht), helpt een groei mindset te ontwikkelen (“ik kan het!”) en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. De training leert kinderen om angsten de baas te worden, minder te piekeren en om nieuwe uitdagingen aan te kunnen. 

Tijdens deze groepstraining leert je kind alles over gevoelens, lichaamsseintjes, ontspannen, helpende gedachten, support-teams en jezelf belonen. 

Dit alles gebeurt met aan de hand van de letters van ‘vrienden’ om kinderen te leren hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties beter te leren kennen en aan te pakken. Ook leren kinderen om vrienden te zijn met zichzelf, om blij te zijn met zichzelf. 

“Vrienden”

De letters staan voor het volgende:

Voel je gevoelens: 

Leren (her)kennen van gevoelens bij zichzelf en bij anderen. Woorden leren geven aan wat ze voelen en hun lichaamsseintje te leren herkennen bij gevoelens van angst, spanning, stress, boosheid, verdriet, blij zijn.

Rust en ontspan: 

Leren hoe ze diverse methodes in kunnen zetten om zichzelf weer tot rust te krijgen als gevoelens de overhand nemen. Kinderen leren hierbij ook te onderzoeken wat voor hen goed werkt om te ontspannen en stress/spanningen zo rustiger te maken.

Ik kan het, ik kan het zo goed mogelijk proberen: 

Het verschil leren tussen gedachten en gevoelens en hoe gedachten invloed hebben op deze gevoelens. De kinderen leren om de niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten waardoor ze zich beter gaan voelen. Tevens leren ze dat ze zelf kunnen kiezen waar ze de aandacht op vestigen: “wat aandacht krijgt groeit”.

Een stappenplan: 

Je hoeft iets dat je lastig of spannend vindt niet in 1 keer te doen. Juist door het op te delen in kleinere stappen, hierbij de ontspanningsoefeningen te gebruiken en de helpende gedachten in te zetten kan je leren om het rustig en in kleine stapjes aan te gaan. Tevens leren de kinderen dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor een probleem: oplossingsgericht denken.

Naasten: 

Wie staat er om jou heen als steunteam? Kinderen leren na te denken over wie hun steunfiguren (kunnen) zijn, wat ze belangrijk vinden in vriendschappen, hoe ze zelf een goede vriend kunnen zijn en ze leren nadenken over wie hun rolmodel is van wie ze kunnen leren.

Doe je oefeningen: 

Het leren toepassen van het geleerde in diverse situaties.

EN ontspan: 

herhaling en een positieve afsluiting.

Erkend en wetenschappelijk bewezen

Het vriendenprogramma is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut en The World Health Organisation.

Het is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld onder de naam ‘Friends Resilience Programme. Dit was in nauwe samenwerking met wetenschapper en onderzoeker kinderpsychologie Dr. Paula Barret.

Praktische informatie

  • Ik geef de training in 3 leeftijdsgroepen: kinderen van 5 t/m 7 jaar. Kinderen van 8 t/m 12 jaar en voor kinderen ouder dan 12 jaar. Aangezien de leeftijdsgroep 8 t/m 12 jaar erg breed is, bespreken we altijd in overleg de gekregen aanmeldingen en maak ik indien beter passend een extra groep Mocht je hier nu al meer over willen weten, neem dan even contact op.
  • Een groep bestaat uit maximaal 4 kinderen.
  • De bijeenkomsten zijn wekelijks op een vast tijdstip.
  • De trainingen bestaan uit 8 bijeenkomsten van 60 minuten.
  • De ‘kennis’ wordt vooral spelenderwijs aangeboden, door middel van spel, creatieve oefeningen en verhalen.
  • Iedere week krijg je als ouder ook tips en oefeningen mee om thuis te doen.
  • De training gaat door bij minimaal 2 aanmeldingen.
  • De training is ook individueel te volgen, wil je dat liever? Neem dan even contact met me op!
  • De training kost 275 euro per kind.

Start training

De trainingen starten weer na de kerstvakantie. De data zullen zo spoedig mogelijk hier geplaatst worden.

De 8 bijeenkomsten vinden allemaal plaats in mijn praktijkruimte.

Aanmelden

Is deze training wat je zoekt voor jouw kind? Wil je nog meer informatie of wil je je kind graag de training laten volgen, maar lukt de dag of tijd je niet? Neem dan gerust even contact met mij op!

Als je een mailtje stuurt naar vriendentraining@detovercirkel.nl met daarin je vraag, aanmelding of opmerking, neem ik zo snel mogelijk contact met je op.