Ontspannen zelfvertrouwen?

“Maham, je weet toch dat ik dat niet kan! Ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar het lukt me toch nooit!”

“Ik ga daar echt niet bij staan hoor. Ik durf dat niet. Als ze mij iets vragen, word ik meteen rood.”

“Maar wat als ik dan niet weet hoe ik verder moet? Als ik dan verdwaal, wat dan? Dan weet ik straks nooit mee hoe ik terug moet gaan!”

Zomaar een paar uitspraken van kinderen. Toen ik ze hoorde, zag ik de kinderen allemaal met een andere gezichtsuitdrukking voor me staan. Maar er was duidelijk een overeenkomst: ze straalden onzekerheid uit. De kinderen lieten me weten dat ze ergens onzeker over waren. Dat uitte zich in boosheid, ontlopen en beren op de weg zien… 

Emoties met gedrag?

Zelfvertrouwen is een veel gebruikt begrip, overal duikt het op tegenwoordig. Maar dat het ontbreken van dat zelfvertrouwen zich op zoveel verschillende manieren kan voordoen, is minder bekend. Of eigenlijk, misschien herkennen we het als ouders wel, maar zien we vaak alleen het geuite gedrag, de emotie die ermee gepaard gaat. We horen de frustratie omdat iets niet lukt. Of we zien de boosheid of het verdriet van een kind. Daar zeggen we iets over (“ach het zal wel meevallen joh, dat durf je vast wel”) of we vinden er zelfs iets van (“doe nou eens rustig, zo lukt het zeker niet.”)

Of onzekerheid?

Maar een uiting van boosheid, verdriet en angst kunnen ook het gevolg zijn van onzekerheid. Je kind had zo gehoopt dat het deze keer wel zou lukken, maar nee hoor, weer mislukt… daar kun je met boosheid op reageren, met tranen van verdriet of zelfs met angst door het in de toekomst te ontwijken. 

Verschillende emoties en verschillende gedragingen; maar vanuit dezelfde basis: te weinig vertrouwen in zichzelf. Door te weinig zelfvertrouwen kan je kind spanning op gaan bouwen. In het lijf en in het hoofd.
Dat uit zich vaak in piekeren, frustraties opkroppen, huilbuien, maar ook een verhoogde hartslag, minder goed slapen en een rood hoofd krijgen bijvoorbeeld. En doordat wij als ouders dan vaak alleen naar de uitingen kijken, missen we soms de dieperliggende trigger, namelijk dat zelfvertrouwen wat ontbreekt. 

En nee, dit doen we zeker niet met opzet. Het is heel logisch dat we door alles wat onze eigen dag al bepaalt, minder ‘oog’ hebben voor wat onze kinderen ons eigenlijk proberen te vertellen met hun boosheid, verdriet of angst. Toch is het belangrijk om het gedrag van je kind te leren lezen. Zodat je bepaalde dingen op gaan vallen, zodat je steeds meer herkent wat je kind doet of welke emotie het heeft als het onzeker zou zijn. 

Ontspanning dus…

En hier komt ontspanning aan te pas. Ontspanning is ongelooflijk superbelangrijk voor jou als ouder en voor je kind! Als jij ontspannen bent, kun je met een open mind naar je kind kijken. Kun je achter het gedrag kijken. 

En als je kind ontspannen is, kan het rustiger blijven in situaties, blijven de hartslag en de bloeddruk normaal waardoor je kind minder snel bloost of zweet. Maar ook worden er door ontspanning minder stresshormonen aangemaakt waardoor je kind beter kan slapen en rustiger kan blijven in situaties waarin het eerder gefrustreerd raakte. 

Zorgen voor ontspanning…hoe dan?

Ja, hoe dan? Hoor ik je nu denken.

Eigenlijk is het heel simpel. Waar wordt jouw kind rustig van? Waar kan jouw kind door ontladen? 

  • Springen op een trampoline (als je die toevallig in de tuin hebt staan?)?
  • Rustig een boek lezen?
  • Naar een mooi muziekje luisteren?
  • Keihard meezingen met de radio?
  • Onder de douche gaan staan?
  • Buiten een rondje rennen?
  • Een ademhalingsoefening doen?
  • Dansen door de kamer?

Maak samen eens een lijstje met fijne dingen waar jouw kind ontspanning uit haalt. En als je dan toch bezig bent, doe dan gelijk gezellig mee. Maak ook een lijstje voor jezelf, zodat ook jij weet waar je ontspannen door wordt. 

En dan?

En hang dat lijstje op een handige plek in huis op. Zodat als je merkt dat je kind last krijgt of heeft van haar onzekerheid, ze rustig kan worden. En probeer vooral rond bedtijd extra tijd te maken voor die ontspanning. Lees samen een verhaal, zing samen liedjes (ja ook als je kind 10 is, kan dat prima!). Zorg voor ontspanning. 

Vanuit ontspanning naar meer zelfvertrouwen. Doe je mee?

Enne, mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben of meer tips willen voor je zelf of voor je kind, neem dan gewoon even contact met me op. Dan plannen we even een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 

Weet je welkom

Liefs, Linda