Gedeeld Verdriet

Binnenstebuiten

Binnen…. dat is van mij
binnen, daar kan jij niet bij
ik zie daar wat jij niet ziet,
en wat ik droom, weet jij niet
maar als je echt wilt zien,
komt binnen buiten, misschien

Bovenstaand gedicht van Connie Vollenhoven verwoordt precies wat er bij veel kinderen en volwassenen gebeurt als ze te maken krijgen met een verlieservaring. Een verlies van iets of iemand, groot of klein, zorgt voor verdriet en een wirwar aan emoties. Soms is het gemakkelijk om deze emoties te uiten en soms worden ze ´opgesloten´ in je binnenste. ´Binnen´ ben je de baas over je gevoelens en kan jezelf bepalen wat je ervan aan anderen laat zien. Dit lijkt fijn, maar rouwen is een proces waar iedereen doorheen moet. Rouwen is proberen het verdriet te verwerken en het leven opnieuw op te pakken. Hoe moeilijk dit ook kan zijn. Rouw is niet iets wat voorbij gaat. Verdriet om een verlies is niet ineens klaar. En al lijkt het soms dat kinderen verdriet snel vergeten zijn, juíst zij hebben vaak extra begeleiding nodig om te voorkomen dat ze (later) vastlopen in hun emoties.

Gedeeld Verdriet is onder begeleiding individueel of in kleine groepjes je eigen verlieservaring beleven en een plekje te geven in je leven. Als Gedeeld Verdriet Coach kan ik het verdriet niet wegnemen, maar ik kan samen met het kind het verdriet ervaren en proberen een speciaal plekje te geven, waarbij het verdriet er mag zijn zoals het is. Door verschillende creatieve oefeningen te doen zoals tekenen en schilderen, maar ook het werken met verhalen, gedichtjes, muziek of andere werkvormen die bij u kind passen, zullen gevoelens langzaam een plekje krijgen en zal uw kind beter om kunnen gaan met de verlieservaring.

Er zal altijd aangesloten worden bij wat uw kind vertelt en wat voor uw kind prettig is. Geen enkel kind is hetzelfde, dus er is ook geen ‘standaard begeleiding’ aan te bieden. Iedere Gedeeld Verdriet begeleiding sluit speciaal bij uw kind aan. Uw kind is immers de baas over zijn of haar eigen binnenste. Als ouder mag u erop vertrouwen dat ik met veel aandacht en betrokkenheid zal luisteren naar uw kind om zo de juiste begeleiding te geven die uw kind nodig heeft.

Voor vragen over de Gedeeld Verdriet begeleiding kunt u altijd contact opnemen.